רו"ח גרוס שלמה שואל:לסוכן ביטוח הפועל מול חברת ביטוח מסוימת נצברת מדי חודש עמלת מבוטחים. האם על הכנסה זו יהיה חב במס עם משיכת הסכומים בפועל מחברת הביטוח או עם יצירת החבות? (לדוגמא, באם יצבור את מלוא העמלות הנ"ל לשנת 2018 וימשוך אותם בפועל רק ב- 2019 – האם יהיה חייב במס בעבור הסכומים בשנת 2019?) רו"ח, עו"ד מאיר זריהן משיב:סוכני ביטוח מדווחים למס הכנסה על בסיס מזומן במועד קבלת העמלות מחברת הביטוח ולא על בסיס צבירה במועד הפקת הפוליסות. אמנם, במועד ההפקה חברת הביטוח מזכה את כרטיסו של הסוכן אך הזיכוי לכשעצמו בספרי חברת הביטוח עדיין איננו מהווה הכנסה בידיו אלא במועד התשלום בפועל. כנ"ל לגבי מע"מ – חובת הוצאת חשבונית תהיה על בסיס מזומן. בהתאם לכך, ועל פי הפרקטיקה המקובלת בענף, חברת הביטוח מוציאה לכל סוכן פעם בשנה אישור מס שנתי המשקף את כל העמלות ששילמה לו על בסיס מזומן ואישור זה משמש את הסוכן לדיווח על הכנסותיו.
על רקע האמור, הסוכן המופיע בשאלה יהיה חייב במס על העמלות בשנת 2019 היא השנה שבה העמלות שולמו לו. עמלות אלה שהופקו בשנת 2018 יופיעו באישור המס של שנת 2019.
עם זאת, חשוב מאד לציין כי, בניגוד לאמור לעיל, בחב"ק מס הכנסה מובעת עמדה אחרת של רשות המסים ולפיה עמלות שהופקו ע"י סוכן ביטוח ושמופיעות כיתרות זכות בכרטיסו של הסוכן, אם הן זמינות וניתנות למשיכה ע"י הסוכן בכל עת ללא שום מגבלה, יראו בהן כאילו שולמו לו וחברת הביטוח תהא מחויבת לנכות מהן מס במקור במועד זה. אבל לא להיבהל: לדעתי, ומניסיוני הרב בתחום זה, עמדה זו היא רק עמדה מוצהרת שאיננה נאכפת על ידי רשות המסים. חברות הביטוח מודעות לכך וגם רשות המסים מודעת לכך ובעשרות מקרים בהם נתקלתי רשות המסים זורמת עם הפרקטיקה הנ"ל והעולם כמנהגו נוהג. אינני יודע לומר מדוע רשות המסים איננה משנה את הוראותיה בחב"ק, יתכן שבשל כך שאין להוראות אלה בסיס משפטי מוצק. אבל, ואת זה כן יש לקחת בחשבון, ישנם מצבים חריגים בהם נצברות יתרות בכרטיסו של הסוכן שעומדות ללא תנועה במשך תקופה ארוכה ובמקרים כאלה בהחלט רשות המסים עלולה ליישם את מדיניותה המוצהרת כמתואר ולראות באותן יתרות כאילו נמשכו ע"י הסוכן. מצבים כאלה יתכנו כאשר, למשל, הסוכן לוקח הלוואה כנגד העמלות והעמלות משמשות בטוחה להלוואותיו, או כאשר הסוכן איבד את אישור הפטור מניכוי במקור שלו ומעדיף שלא למשוך את העמלות, או מכל סיבה אחרת (ויש לכך דוגמאות רבות). מקרים חריגים אלה עלולים להיתפס, בצדק, כניסיון להתחמק ממס ואו אז תיושם המדיניות המוצהרת בחב"ק, וגם בכך נתקלתי. במיוחד אם מדובר ביתרות גדולות של עמלות שכאמור עומדות שנים ללא תנועה. במקרים אלה יצוין כי החשיפה איננה רק לסוכן אלא גם לחברת הביטוח בטענה של אי ניכוי מס במקור.
התשובה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין בה כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטי או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.