מתי הנפקת אופציות לעו"ד חייבת במס?

רו"ח אטינגר דויד שואל:עו"ד נתן שירות לחברה טרם יציאתה לבורסה, כנגד אופציה לקבלת מניות בעת ההנפקה. טרם ההנפקה לציבור, בוצעה חלוקת מניות בהתאם להסכם ועו"ד רשם חשבונית כהכנסה על הסכום שנקבע כ"תמורה" למניות, וכמובן שדיווח על הכנסה זו בדוח השנתי ושילם את המס בגינה. לאחר ההנפקה המניות הוחזקו בתיק ני"ע של העו"ד בבנק, כמו כל מניה נסחרת אחרת, וכשהוא מכר אותן הבנק חישב רווח הון על המכירה, אך מתברר כי לבנק לא היה רישום של העלות המקורית של אותה מניה, שכאמור שולם עליה בעבודה וניתן לדעת את אותו ערך על סמך החשבונית שהוצאה. כך שכל הרווח הפך להיות ריאלי. כיצד ניתן לתקן את חישוב הרווח ולהכיר בעלות שהייתה? האם יש לפנות לבנק ? עם איזה מידע יש להגיע אליו? אם הטעות התבררה לאחר כ- 3 שנים, האם הבנק יכול לתקן דוחות אחורה או שיש לפנות עם הנתונים לפקיד השומה.?
רו"ח עו"ד מאיר זריהן משיב:הנפקת אופציות לעו"ד בתמורה לשירותים שנתן אכן מהווה הכנסה חייבת בידיו במועד קבלת האופציות והוא נהג נכון כאשר הוציא לחברה חשבונית מס ורשם את ההכנסה בספריו. בהקשר זה עשויות להתעורר שאלות הקשורות לשווי האופציות שקיבל אך מאחר והחברה הייתה לפני הנפקה שאלות אלה נחסכות.
השואל צודק בניתוח שלו לפיו ההכנסה שרשם בספריו מהווה עלות מקורית חדשה בחישוב רווח ההון ממכירת המניות ומכאן שבחישובי הבנק נפלה טעות.
הדרך לתיקון הטעות איננה באמצעות פניה לבנק אלא באמצעות הגשת דוח מס לפקיד השומה שבו ייערך תחשיב רווח ההון הנכון. תפקידו של הבנק מתמצה בניכוי מס במקור על בסיס המידע המוגבל המצוי ברשותו. זהו אקט טכני, שלב ביניים בלבד. חבות המס הסופית נקבעת בדוח המס המוגש לפקיד השומה.  מנתוני השאלה אני מבין שמדובר בעו"ד עצמאי שככל עצמאי ממילא מגיש דוחות מס ועל כן לא ברור לי מדוע התיקון לא מצא את ביטויו בדוח המס שהגיש בעבר בגין אותה שנת מס שבה נפלה הטעות. מכל מקום, בין אם הוגשו דוחות ובין אם לאו, כל עוד לא חלה התיישנות על שנת המס שבה אירעה הטעות (ולפי נתוני השאלה טרם חלה התיישנות), ניתן להגיש לפקיד השומה דוח מתקן ולדרוש בחזרה את המס ששולם ביתר.    
התשובה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין בה כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטי או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *