חזרה מסעיף 104א'

רו"ח א' שואל:מצ"ב השאלה והתשובה שעניתם לי אך לא הבהרתי עצמי נכון 3 מהשותפים לא פתחו חברה אחת והם בעלי מניותיה אלא כל אחד פתח חברה לעצמו ומחזיק בה 100% והחברה מחזיקה בשותפות לפי אחוזי ההחזקה שלהם כיחידים ועכשיו השאלה היא איך עובד החזרה לשותפות ומה נעשה במניות החברה של אותו אחד שרוצה לחזור ולהחזיק בשותפות כיחיד.
רו"ח עו"ד מאיר זריהן משיב:גם במקרה זה לא ניתן לחזור לאחזקה ישירה ללא אירוע מס מאחר שאין פטור ממס למהלך המחזיר את המצב לקדמותו. בעל המניות שרוצה להחזיק בשותפות ישירות במקום באמצעות חברה יכול לבצע זאת על ידי מכירת הזכויות בשותפות מהחברה אליו. המכירה תהיה לפי שווי השוק של הזכויות וככל שייווצר בחברה רווח הון כתוצאה מהמכירה הרווח יחויב במס. העלות המקורית בחישוב הרווח תהיה העלות ההיסטורית שהועברה לחברה לפי סעיף 104א. המכירה תיצור אצלו עלות חדשה של נכסים שככל הנראה ניתן יהיה להפחיתם לצורכי מס. אפשר לבצע את הפעולה גם בדרך של פירוק החברה אבל נראה שדרך זו איננה כדאית בשל העובדה שהפירוק ייצור שני אירוע מס – גם בחברה (מכירת הזכויות בשותפות) וגם אצלו (מכירת המניות).
השאלה הקודמתרו"ח א' שואל:הייתה שותפות שחברים בה 5 שותפים כאשר 3 מתוכם העבירו את חלקם בשותפות לחברה והחברה שבבעלותם מחזיקה בשותפות והם מחזיקים במניות החברה עברו מעל לשנתיים ועמדו בתנאי סעיף 104א' וכיום אחד מבעלי החברות רוצה לחזור בו מהפעולה ורוצה להחזיק באופן ישיר בשותפות כיחיד ולא ע"י חברה מה הפרוצדורה לכך – האם צריך למכור את כל הנכסים שהועברו לחברה בעלות מופחתת בחזרה לשותפות ולהרשם במע"מ כמחזיק בשותפות? מה עם המניות שבחברה שהם בפועל בשווי בנכסים שהועברו בתחילה?רו"ח עו"ד מאיר זריהן משיב:היחיד אינו יכול לחזור בו מהפעולה שבוצעה ללא אירוע מס, ואולי אף שניים. כדי לחזור ולהחזיק ישירות בשותפות עליו למכור את מניותיו בחברה לארבעת חבריו ובתמורה שיקבל ירכוש מהחברה זכויות בשותפות. עם ביצוע שתי הפעולות הנ"ל מבחינתו יחזור המצב לקדמותו והוא יחזיק ישירות בשותפות. אלא ששתי הפעולות מהוות אירועי מס שאין עליהן פטור ועל כן הן עלולות להיות כרוכות בתשלום מס. המס ישולם על ידו (בגין מכירת מניותיו) ועל ידי החברה (בגין מכירת חלק מהזכויות בשותפות).כתוצאה, על אף שבפועל לא היה מימוש, המהלך עשוי להיות כרוך בהבאת כסף חדש מהבית למימון תשלומי מס.אפשר לצמצם את נזק המס שכרוך בפעולה השנייה ולהימנע מתשלום מס בחברה באמצעות הקצאת זכויות בשותפות בתמורה לכסף שיזרים לשותפות. מבחינת מס פעולה זו עדיפה על פני רכישת הזכויות בשותפות מהחברה מאחר והקצאת הזכויות איננה מהווה אירוע מס וכך ייחסך המס שהחברה הייתה אמורה לשלם. עם זאת, יתכן ופעולה זו תגדיל את הכסף שיצטרכו להביא מהבית (תלוי במצב העודפים הקיים בחברה), ולכן יש לבחון אותה בהתאם לרצונותיהם של השותפים ובהתאם למצב העודפים בחברה.‏התשובה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין בה כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטי או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *