היבטי מס ברכישת תיק ביטוח

רו"ח ד' שואל:
לפני כשנתיים רכשתי תיק של סוכן ביטוח במגדל חברה לביטוח. חברת מגדל בצעה את פעולת המכירה אך לא העבירה את העמלות שעמדו לזכות הסוכן טרום המכירה. טענת חברת הביטוח היא כי אין להעביר זכות שנצברה ע"י נישום א' לנישום ב'. פניתי לפיקוח ותשובתם הייתה שמדובר בעניין עסקי. לאור מורכבות וייחודיות העניין מבקש אישור חד פעמי וספציפי משלטונות המס שאני אקבל את הכספים שנצברו כי אחרת חברת הביטוח תזכה להשאיר אצלה כספים שלא מגיעים לה.

עו"ד רו"ח מאיר זריהן משיב:

חברת הביטוח חייבת להעביר את הכסף לסוכן הביטוח הרוכש בהתאם להוראתו של הסוכן המוכר אך, מנגד, העמלות שעמדו לזכות המוכר טרום המכירה ייחשבו כהכנסות הזוכן המוכר, ואפרט להלן.

אותה עמלה שהוקפאה מהווה הכנסה שכבר הופקה ועומדת לזכותו של הסוכן בספרי חברת הביטוח ולכן היא נחשבת להכנסתו של אותו סוכן ואישור המס השנתי חייב לצאת אך ורק על שמו. העברת העמלה לסוכן הרוכש מהווה "שימוש בהכנסה" החייב במס בידי הסוכן המוכר. האמור לעיל מבוסס על פסיקה קיימת ויש בכך הגיון: אלו ניתן היה לסחור בהכנסות שכבר הופקו אזי בקלות היה ניתן להפנות הכנסות מיעדים עתירי מס ליעדים דלי מס (כגון חברות בהפסדים). ההוראה של הסוכן לחברת הביטוח להעביר את העמלה לסוכן הרוכש מהווה "שימוש בהכנסה" שהיא אירוע מס של הסוכן המוכר שמשמעותו כאילו שהסוכן המוכר קיבל את העמלה בעצמו. לדוגמא, פלוני שעובד אצל מעביד מסוים רשאי להורות למעביד להעביר את משכורתו לאלמוני והמעביד חייב לבצע את הוראתו. עם ביצוע הפעולה רואים בפלוני כאילו קיבל בעצמו את המשכורת. זהו "שימוש בהכנסה" – ביצוע פעולה בהכנסה לאחר שהופקה. במצב זה ברור שניכוי המס יהיה על פי התחשיב של פלוני שהפיק את ההכנסה, האישור ייצא על שמו של אותו פלוני והוא שמחויב לדווח על הכנסה זו ולא אלמוני.

אך יש להדגיש כי מבחינה תזרימית חב' מגדל חייבת להעביר את הכספים על פי הוראתו של הסוכן המוכר ולשלם את העמלה לסוכן הרוכש, אולם, כאמור, חב' מגדל תנכה מס במקור כאילו העבירה את העמלה לסוכן המוכר, ותוציא אישור מס שנתי על העמלות על שמו של הסוכן המוכר קרי, עליו יהיה לכלול את העמלה בדוח שלו.

בתמצית אציין כי מכירת תיק ביטוח מהווה למעשה מכירה של תשתית קיימת של "עסק חי" המאפשרת יצירת הכנסות עתידיות. התשתית הקיימת מורכבת ממרכיבים שונים כגון, מוניטין, רשימת לקוחות, זרם תקבולים עתידי, קשרים עסקיים וכד', אך איננה כוללת הכנסות שכבר הופקו.

התשובה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין בה כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטי או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *