רו"ח ל' שואל:
סוכנת ביטוח כללי שוקלת לרכוש תיק ביטוח קטן המניב 10,000 ש"לחודש . מתווה העסקה – תשלום 30,000 ש"ח במועד החתימה עבור מוניטין פלוס 9,000 ש"ח לחודש בתקופה של 30 חודשים שבהם המוכר יספק שירותי ליווי להטמעת לקוחותיו בעסקי הרוכשת.
שאלותיי : האם רכישת המוניטין ניתנת להפחתה? האם הוצאות הליווי מוכרות לרוכשת? האם יש פסקי דין בנושא מוניטין? אילו דגשים לשים לב ?
עו"ד רו"ח מאיר זריהן משיב:
מתווה העסקה המתואר בשאלה הוא נפוץ בפרקטיקה ובד"כ מקובל על פקידי השומה. במתווה זה יש הגיון עסקי בכך שלשני הצדדים יש אינטרס משותף בהטמעת תיק הלקוחות אצל הרוכשת תוך צמצום מינימלי של זליגת הלקוחות.
העסקה למעשה נחלקת לשניים: האחת, עסקה הונית לרכישת מוניטין והשנייה, עסקה פירותית לרכישת שירותי ליווי. בהתאם לכך, מומלץ לערוך שני הסכמים נפרדים כאשר שני ההסכמים תלויים האחד בשני וכל אחד מהם ייכנס לתוקף בתנאי שההסכם השני בתוקף.
באופן זה, אם כן, מנקודת מבט הרוכש, המוניטין יופחת על פני 10 שנים והתשלום החודשי לרכישת השירותים יהווה הוצאה שוטפת מוכרת למס.
עם זאת, אף שמתווה העסקה מקובל, כאמור, עלולה להישמע טענה מצדו של פקיד השומה לגבי מינון הסכומים ואופן ייחוסם לשתי העסקאות. החשיפה היא שפקיד השומה יבקש להגדיל את חלק התמורה המיוחס למוניטין על חשבון ההוצאות לרכישת שירותים ובכך להקטין את ההוצאה השוטפת ולפרוס אותה על פני 10 שנים. כדי לצמצם את החשיפה לטענה מסוג זה מומלץ לתמוך את ייחוס התמורה בהערכת שווי למוניטין וכמו כן, לערוך הסכם שירותים המפרט את מגוון השירותים שהמוכר יספק ואת מספר השעות שהוא מתחייב להעניק לעסק ולוודא שקיימת הלימות נאותה בין השניים.
לעניין הפסיקה בנושא זה אציין שיש פסיקה ענפה בנושא מוניטין (ראה ע"א 7493/98 שרון, ע"א 4374/05 ראובני, ע"א 749/13 תדיראן קשר, ע"א 3316/17 פליינג קרגו). אך, כאמור, לדעתי, החשיפה במקרה זה איננה לגבי עצם קיום מוניטין אלא לגבי שווי המוניטין.