האם ניתן להוציא לבעל מניות שומות בשל כך שהחברה שבבעלותו איננה מגישה דוחות לפקיד השומה?

דצמבר 2017

ממשרד רו"ח ד. שואלים:
חברה שהפסיקה פעילות והפסיקה להגיש דוחות מס נמצאת עכשיו בדיונים במס הכנסה על שנים עברו. האם יכול פקיד השומה להוציא את השומה בתיק האישי של בעל המניות מכוון שהחברה סיימה פעילות ואיננה מגישה דוחות? להלן הודעה שהתקבלה מהמפקח: "במצב שבו החברה איננה מגישה דוחות השומות יהיו בתיק האישי מכיוון שהחברה חדלה מלפעול". האם יש בסיס חוקי להודעה שהתקבלה ממס הכנסה? 
עו"ד, רו"ח מאיר זריהן משיב:התשובה שלילית. לעולם פקיד השומה אינו רשאי להוציא לבעל המניות שומה בשל חברה בבעלותו שאיננה מגישה דוחות. פקיד השומה רשאי להוציא שומה לחברה בלבד וזאת מכוח סעיף 145(ב) לפקודת מס הכנסה.מכוח דיני תאגידים קיים כלל יסוד ולפיו יש הפרדה מוחלטת בין חברה לבין בעל מניותיה והפרדה זו נשמרת גם בפקודות מס הכנסה ולפיכך לעולם לא ניתן לייחס הכנסות של חברה לבעלי מניותיה גם אם החברה איננה מגישה דוחות. חריג לכלל זה של הפרדת ישויות נמצא בסעיף 119א' לפקודת מס הכנסה שמאפשר הרמת מסך בין החברה לבעל המניות לצורך גביית מס של החברה מבעל המניות. מצב זה של הרמת מסך מתאפשר כאשר לחברה יש חוב מס והחוב לא נפרע בשל היות החברה חדלת פירעון, והוכח כי חדלות הפירעון נובעת מהברחת נכסים של החברה לבעל המניות. רק במקרה כזה ניתן לגבות את חוב המס של החברה מבעל המניות מכוח סעיף 119א' לפקודה. כלומר, סעיף 119א' מאפשר במקרי קיצון המתוארים בו, ובכפוף להתקיימות תנאים המנויים בסעיף,  לגבות מבעל המניות את חובות המס של החברה אבל אין שום מצב שבו ניתן לייחס לבעל המניות הכנסות של החברה ולהוציא לו שומות כמתואר בהודעת פקיד השומה בשאלה.
עם זאת, יש לזכור, כי במקרה של אי הגשת דוחות ע"י חברה עלול בעל המניות להיות מואשם בפלילים מכוח אחריותו לחברה (סעיף 224א לפקודה).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *