החזר הוצאות אירוח מחברה זרה

רו"ח ג' שואל:מצ"ב שאלה מקצועית בנוגע לסוגיה שהתעוררה אצל לקוח של משרדי:הלקוח (חברה ישראלית) מעניק שירותי יעוץ מקצועי לחברה זרה. בנוסף הלקוח מעניק לחברה הזרה שירות של ארגון וסיוע בתפעול בארץ, לדוגמה אירוח לקוחות של החברה הזרה בארץ (בתי מלון, טיסות, השכרת כלי רכב, סיורים וכדומה). בגין שירות זה מקבל הלקוח תשלום בגובה הוצאותיו בתוספת עמלה של 5%. שאלותיי:1. מבחינת מס הכנסה האם יש מגבלות על הוצאות החברה בארץ (הלקוח הישראלי) או שלאור העובדה שהחברה מקבלת החזר מלא מהלקוח לא קיימות מגבלות לכך. לדוגמה אם החברה משלמת לעובד בגין לינה בבית מלון בארץ יחד עם אורחי הלקוח מחו"ל ומקבלת החזר מלא בגין כל ההוצאות האם היא יכולה לדרוש הוצאות גם מעבר לתקנות ניכוי הוצאות מסויימות.2. מבחינת היבט מע"מ – האם החזר ההוצאות חייב במע"מ או שניתן לבחון כל הוצאה לגופה על פי מהותה. לדוגמה כרטיס טיסה פטור ממע"מ – האם גם החזר הוצאה זו יהיה פטור ממע"מ, כנ"ל אירוח עובדי הלקוח (תושבי חו"ל) בבתי מלון בארץ – בתי המלון לא מחייבים במע"מ כיוון שהתארח תושב זר. האם החזר ההוצאות יהיה פטור ממע"מ.3. האם יש פרטים מסוימים שצריך לציין לעניין הוצאת החשבונית ללקוח בחו"ל. הכוונה האם למשל בעת חיוב הלקוח בחו"ל יש לתת פירוט מלא לכל הוצאה בחשבונית או שניתן לרשום את הפירוט במסמך נפרד נלווה?
עו"ד רו"ח מאיר זריהן משיב:ככל ומדובר בהחזר הוצאות "אחד לאחד" הרי שעל פי הכללים החשבונאים הוצאות האירוח כלל אינן "שייכות" לחברה הישראלית וממילא אינן אמורות לעבור דרך דוח רווח והפסד שלה. כלומר, היא לא תרשום את ההוצאות ששילמה לבית המלון ושאר הוצאות אירוח כהוצאותיה שלה ואת החזר ההוצאות כהכנסותיה שלה. הוצאות אלה יירשמו בספריה כיתרה מאזנית בלבד לחובת החברה הזרה עד לקבלת ההחזר. ההכנסות היחידות שהחברה הישראלית תרשום בספריה הן הכנסות העמלות נטו עבור השירותים שהיא נותנת.
כך מבחינה חשבונאית וכך גם מבחינת מס הכנסה ומע"מ. החברה הישראלית לא תוציא חשבונאית מס לחברה הזרה עבור החזר ההוצאות אלא תוציא לה קבלה בלבד. היא תוציא חשבונית מס אך ורק עבור העמלות נטו. באופן זה ממילא לא יחולו תקנות מס הכנסה אליהן מכוון השואל בשאלתו וממילא תתייתר גם שאלת המע"מ. את המתווה הנ"ל יש לבסס באינדיקציות תומכות, כלהלן:1. על ההוצאות של החברה הזרה להיות מזוהות וההחזר יהיה "אחד לאחד". 2. את החשבוניות של בתי המלון ויתר ההוצאות יש להוציא על שם החברה הזרה. 3. ולבסוף, יש להגדיר היטב את הסכם ההתקשרות בין החברה הישראלית לחברה הזרה כך שישקף את המתווה הנ"ל. על ההסכם לומר שהחברה הזרה מתחייבת להחזיר לחברה הישראלית את התשלומים שהיא משלמת עבורה לכל הספקים הישראלים, ושהיא זכאית לקבל ממנה עמלה בשיעור של 5% מהתשלומים ששילמה. יודגש – החזר ההוצאות איננו מהווה עמלה מבחינתה של החברה הישראלית ולכן אין לרשום בהסכם שהעמלות שלה הנן החזר הוצאות בתוספת 5%. זה לא משקף נכונה את ההתקשרות. מה שמשקף נכונה את ההתקשרות הוא, כאמור, שהיא זכאית לעמלות של 5% בלבד, וכמובן היא זכאית להחזר הוצאות ששילמה עבורה. אם האינדיקציות המתוארות לעיל יתמכו במתווה הנ"ל אזי כאמור, לא תידרש חשבונית מס עבור החזר ההוצאות וממילא כלל לא תהיה קיימת הבעייתיות עליה רומז השואל בשאלתו. 

התשובה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין בה כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטי או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *