רו"ח ש' ושות' שואלים:האם ניתן לתת שטר הון (הלוואה) עפ"י תנאי סעיף 3י'(10) ל-5 שנים וללא ריבית מחברה עסקית לעמותה שבשליטתה?עו"ד רו"ח מאיר זריהן משיב:אין מניעה להזרים כסף לעמותה בתמורה להנפקת שטר הון.
שטר ההון ירשם כהתחייבות במאזן העמותה.
מס הכנסה – שטר הון לחמש שנים שמקיים את תנאי סעיף 3(י) לפקודה לא יגרום להכנסה חייבת בחברה העסקית בעלת השליטה בעמותה בשל ההחרגה שבסעיף 3(י)(10) לפקודה.
מע"מ – לדעתי שטר הון לחמש שנים בנסיבות הנ"ל איננו מהווה "עסקה" לעניין מע"מ ולכן אינו חייב במע"מ בידי החברה העסקית.
סעיף 1 לחוק מע"מ מגדיר "עסקה – מכירת טובין או מתן שירות בידי עוסק במהלך עסקו…"
ועוד מגדיר "שירות – כל עשייה בתמורה למען הזולת שאיננה מכר, לרבות עסקת אשראי…"
מכאן שעוסק שנותן שירות יחויב במע"מ אך ורק אם קיבל תמורה. אם נתן שירות ללא תמורה לא יחויב במע"מ.
כך לדוגמא, עו"ד שנותן שירותים משפטיים ללא תמורה (מבלי שתהיה חשיבות למי נתן את השירותים – לאחיו, לקרובו או לאדם זר) לא יחויב במע"מ על השירותים כי לא התקיימה "עסקה".יובהר – סעיף 10 לחוק מע"מ שמתייחס למחירה של עסקה במקרה של יחסים מיוחדים לא יחול במקרה כזה מאחר וכלל לא נכנסנו לגדרה של "עסקה".
אציין שבעבר רווחו דעות אחרות בקרב אנשי מע"מ. ראה למשל הוראת תמ"ו הישנה שמספרה 65.702 ממנה משתמע ששטר הון בין עוסקים חייב במע"מ. אולם, ככל הידוע לי, הדעה כיום שונה ואף ניתנו מספר אישורים פרטניים לאי חיוב מע"מ על שטרי הון. הח"מ קיבל אישור דומה.
ולענייננו – בהנחה שהעמותה איננה נותנת תמורה עבור שטר ההון לא מתקיים התנאי להכללת שטר ההון כ"שירות" ומכאן שלא יחול מע"מ על החברה העסקית.
למען הסר ספק אציין כי גם סעיף 12 לחוק מע"מ המתייחס לתמיכה או סיוע שמקבל עוסק לא יחול מאחר ומקבלת התמיכה היא עמותה ולא עוסק.התשובה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין בה כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטי או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.