שיקולי מס בהעברת מוניטין לחברה
יועץ מס ז' שואל:(העברת נכס מאדם לחברה – הודעה עפ"י סעיף 104ז- ההוראות שבסעיף 104א)לפי המצוין בטופס 1512א צריך להראות שיחס שווי שוק המוניטין ,לשווי שוק החברה שלאחר הקצאת המניות, הנו יחסי לשווי המניות המוקצות חלקי סך כל הון המניות המונפק של החברה שלאחר פעילות סעיף 104א.
לפיכך בעיקרון זה, האם אני, לדוגמא, יכול לומר בחברה, שבה הון המניות המונפק הוא 100, כי שווי החברה הוא מאה אלף טרום ההקצאה, ומקצה 2,000 מניות כהצעתך בהרצאה אתמול ולאחרי ההקצאה , שווי השוק נהיה 2.1 מיליון באופן יחסי (100/2,100 = 100,000/2,100,000 )?
ושאלה אחרת בנושא זה : מה הכדאיות של מס הכנסה לטעון לרווח הון בשיעור 25% , כאשר אילו הסכום שמועבר לטענתם, ללא כסף לחלוטין לחברה, יאפשר פטור משיכת בעלים בשיעור 30%, ולפיכך, האין הם מפסידים 5% מס ?(כמובן שלאחר תיקון יתרת חו"ז בעל המניות במאזן ) .
עו"ד רו"ח מאיר זריהן משיב:לשאלה הראשונה – הדוגמא שהשואל תיאר אכן משקפת נכונה את הוראות הסעיף, כמובן בהנחה שהמוניטין שהועבר לחברה משקף שווי של 2 מיליון ₪.
לשאלה השנייה – מכירת המוניטין לחברה (שלא לפי סעיף 104א) אכן תחויב במס בשיעור של 25% ועשויה לייצר בעתיד חיסכון מס של 30%, אם במכירת המניות ואם כתחליף למשיכת דיבידנד. לפיכך, אכן צודק השואל, במקרה כזה מס הכנסה "מפסיד" 5%. עם זאת, אם לוקחים בחשבון את הערך הכלכלי המהוון של שתי האלטרנטיבות, די בכך שאותו חיסכון מס יהיה בטווח של מעל שנה על מנת להפוך את התוצאה כך שהאלטרנטיבה של מכירה ותשלום מס מידי תהיה עדיפה מבחינתו על פני העברה לפי 104א.
יושם לב – הניתוח הנ"ל מתייחס למצב שבו המוניטין לא יהווה הוצאה מוכרת למס בחברה (בשל מכירה ל"קרוב" כהגדרתו בתקנות הפחת של המוניטין). היה והמכירה תוכר למס (ובעקרון קיימת אפשרות כזו) הרי שהניתוח משתנה לחלוטין. במקרה כזה החיסכון איננו 5% בלבד (הפער בין 30% ל 25%) אלא עשוי להגיע ל 23% (הפער בין המס השולי המכסימלי 48% לבין 25%).
התשובה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין בה כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטי או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.