רו"ח משה שפייר שואל:
חברה ישראלית מחזיקה בנאמנות במניותיה של חברה A שהיא תושבת חוץ עבור תושב חוץ:
- באם ההחלטות מתקבלות ע"י תושב החוץ האם חברה A תיחשב חברה תושבת חוץ ?
- האם חלה חובת דיווח בישראל על נאמנות זו ?
- באם החברה היא חברה תושבת חוץ האם חלה עליה חובת דיווח בישראל ? האם יש לפתוח עבורה תייקם ברשויות המס בישראל ?
- איזה גילוי יש לתת בדיווחים של החברה הישראלית אודות החזקתה בחברה אותה היא מחזיקה בנאמנות ?
- האם יש לתת גילוי בדוחות האישיים של בעלי המניות של החברה הישראלית ?.
עו"ד רו"ח מאיר זריהן משיב:
פרק רביעי 2 לפקודת מס הכנסה מסדיר את נושא מיסוי הנאמנויות (סעיפים 75ג' – 75יח') ומתייחס לסוגי הנאמנויות. עפ"י נתוני השאלה מדובר בנאמנות תושב חוץ מכוח ההגדרה שבסעיף 75ט' לפקודה הקובעת כי "נאמנות שבמועד יצירתה ובשנת המס כל יוצריה הם תושבי חוץ, או שבשנת המס כל יוצריה וכל הנהנים בה הם תושבי חוץ" היא נאמנות תושבת חוץ. בהתאם לאמור בשאלה, ההחלטות המתקבלות בחברה A נותרו בידי יוצר הנאמנות על כן הנאמנות תסווג כנאמנות הדירה תושבת חוץ, והמשמעות היא שהנאמנות תהיה חייבת במס רק על הכנסותיה המופקות בישראל.
לשאלה 1 – הגדרת "תושב ישראל" בסעיף 1 לפקודה קובעת כי חבר בני אדם ייחשב כתושב ישראל בהתקיים אחד משני התנאים הבאים: אם התאגד בישראל או אם השליטה על עסקיו וניהולם מופעלים בישראל. עפ"י נתוני השאלה אף לא אחד מהתנאים מתקיים לכן חברה A איננה נחשבת תושבת ישראל.
לשאלה 2 – יצירת הנאמנות והקניית נכסים לנאמנות על ידי יחיד ללא תמורה אינם מהווים אירוע מס (סעיף 75ט בשילוב עם 75ז(ד)) ולכן, העברת מניות חברה A מתושב החוץ לנאמן תושב ישראל איננה מהווה אירוע מס. לעניין הדיווח – סעיף 75טז1 לפקודה מסדיר את כללי הדיווח וההודעות ביצירת הנאמנויות לסוגיהן. בהתאם להוראות הסעיף, ככל שמדובר בנאמנות תושב חוץ, לא קיימת חובת הודעה ודיווח למס הכנסה.
לשאלה 3 – הנאמנות תיחשב כתושבת חוץ ויראו את נכסי הנאמן כנכסים המוחזקים בידי תושב חוץ ואת הכנסות הנאמנות כהכנסות של יחיד תושב חוץ (סעיף 75ט(ג)). אם לנאמנות אין הכנסות או נכסים בישראל היא פטורה ממס בישראל ומכוח סעיף 134א לפקודה פטורה מהגשת דוחות שנתיים. אם יש לה בישראל הכנסות או נכסים תחול עליה חובת הגשת דוחות שנתיים מכוח סעיף 131(א)(5ב) לפקודה, אולם אם מההכנסות נוכה מס מלא יחול פטור מהגשת דוחות מכוח תקנה 5 לתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון), התשמ"ח-1988. תשומת הלב לאפשרות הקיימת בידי הנאמנות ליהנות מאמנת כפל מס בהתאם למדינת התושבות של יוצר הנאמנות ובהתאם להוראות האמנה.
לשאלות 4-5 – למיטב ידיעתי אין חובה פורמאלית לתת גילוי בדוחות החברה על ההחזקה בנאמנות ואף לא בדוחות האישיים של בעל החברה. עם זאת, נוכח העובדה שפורמאלית החברה הישראלית היא בעלת מניות בחברה A, מומלץ לה לתת גילוי על הנאמנות כדי להימנע מחובות הדיווח שבטופס 150. טופס זה שכותרתו "הצהרה על החזקה בחבר בני אדם תושב חוץ המוחזק במישרין או בעקיפין" מטיל חובת דיווח על תושב ישראל המחזיק במניות שליטה כהגדרתן בסעיף 32(9) לפקודה (אחזקה של 10% או יותר מאמצעי השליטה) בחברה תושבת חוץ. אם החברה לא תיתן גילוי בטופס 150 היא עלולה להיות בהפרה לכאורה של ההוראות להגשת טופס 150, ואם חברה A עונה על הגדרת חברה נשלטת זרה (חנ"ז) עלולה להיות אף בהפרה חמורה יותר של העלמת הכנסות. כדי להימנע מכך מומלץ לתת בדוח המס גילוי על אחזקתה במניות בנאמנות, גילוי שלדעתי יפטור אותה גם פורמאלית וגם מעשית מחובות הדיווח כאמור.
השואל מופנה לחוזר מס הכנסה 3/2016 מיום 9 באוגוסט 2016 בנושא "מיסוי נאמנויות" הדן בהרחבה בסוגי הנאמנויות ובמיסוי החל עליהן וכן להוראת ביצוע מס' 01/2010 "דיווחים בנושא נאמנויות, קליטה וטיפול במשרדי השומה" מיום 25 לינואר 2010 שבה מובאים בפרוטרוט דרישות הדיווח החלות על נאמנויות לסוגיהן לרבות רישום נאמנויות והטפסים הרלוונטיים.
תשומת הלב שהתייחסותי היא לדין החל בישראל בלבד ולא לדין החל במדינת החוץ של יוצר הנאמנות.