מתי ניתן לבצע חישוב נפרד בין בני זוג?

בית משפט מחוזי – ע"מ 5302-05-14 קאופמן נ' פ"ש – כבוד השופט בורנשטיין, מרץ 2017

האישה מחזיקה ב 100% ממניות חברה שמשלמת משכורת לבעלה. לטענת הבעל אמנם משכורתו תלויה באשתו אבל משכורתה של אשתו איננה תלויה בו ולכן אין תלות. כלומר, טענתו היא שלצורך חישוב מאוחד נדרשת תלות דו כיוונית. האמנם? נקבע – לא. עפ"י סעיף 66 לפקודה די בתלות חד כיוונית על מנת להחיל את חזקת התלות וליישם חישוב מאוחד.
יושם לב – פסק הדין ניתן לגבי שנות מס שלפני תיקון 199 מיום 1.1.2014, תיקון שחולל מהפכה בנושא זה. הדין היום שונה בתכלית. גם כיום ברירת המחדל היא חישוב מאוחד אך בתיקון נקבע, וזהו החידוש הגדול, כי בני הזוג רשאים לבקש חישוב נפרד גם אם יש תלות במקור הכנסתם קרי, גם אם שניהם מועסקים באותו עסק ומקבלים משכורת מאותה חברה שהיא בבעלותם המשותפת. זאת בכפוף לכך ששניהם עובדים בפועל בחברה וההכנסה של כל אחד מהם משקפת את תרומתו האמיתית.    דגשים:

  • התיקון חל לגבי הכנסה מיגיעה אישית בלבד קרי, ניתן לבקש חישוב נפרד לגבי הכנסה מיגיעה אישית בלבד. באשר להכנסות פסיביות (ריבית, שכ"ד, רווח הון וכד') הללו יצטרפו להכנסותיו של בן הזוג הרשום. 
  • ומה בקשר לשבח מקרקעין? האם אפשר לבקש חישוב נפרד? לא. בפסיקה נקבע כי שבח מקרקעין איננו נכלל בהגדרת "הכנסה" שבסעיף 66 לפקודה ולכן לגביו לא יחול חישוב מאוחד. כלומר – השבח לא יצטרף להכנסתו של בן הזוג בעל ההכנסה הגבוה אלא ידווח כהכנסה של בן הזוג בעל הנכס (ראה – עמ"ה 6/97 ניר יוסף נ' פקיד שומה נתניה). (בהקשר זה יוזכר כי על בסיס אותו עיקרון נקבע כי הפטור ממס מכוח סעיף 9(5) לפקודה שחל על רווח הון אינו חל על שבח מקרקעין – ראה ו"ע 7018-04-16 יורשי המנוחה בתיה כספי).
  • תשומת הלב – החישוב המאוחד יחול גם לגבי הכנסות פסיביות של ילדים מתחת לגיל 18 אך בשונה מבני זוג, לגביהם החישוב המאוחד חל על כל ההכנסות הפסיביות, לגבי ילדים החישוב המאוחד חל על ריבית ורווח הון בלבד. קרי, אינו חל על הכנסות שכ"ד (אלא אם מדובר בהכנסות מקרן ריט).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *