ר' שואלת:
להלן שאלה בנוגע לחלוקת רווחים בשותפות: מבחינת מס הכנסה (ולצרכי דיווח למס הכנסה בלבד) האם שותפות יכולה לקבוע אחוזי חלוקת רווח שונים משנה לשנה, לדוגמא בשנה אחת 60 ו – 40 אחוזים, בשנה אחרת 80 ו – 20 ובשנה שלישית 50 אחוזים לכל אחד מהשותפים? העניין נוגע לשותפות בה יש 3 פעילויות שונות, פעילות אחת מתחלקת שווה בשווה בין שני השותפים ושתי הפעילויות האחרות משויכות כל אחת לשותף אחר, כך שהחלוקה לגבי כלל רווחי השותפות משתנה משנה לשנה.
עו"ד רו"ח מאיר זריהן משיב:
אין מניעה לבצע את המתואר בשאלה, לאמור, לחלק את רווחי השותפות באופן שונה בכל שנה, ובלבד שאין מדובר בחלוקה שרירותית בכל שנה שנועדה להתחמק ממס אלא שהדברים קבועים כראוי בהסכם השותפות. אגב, גם בפרקטיקה נפוצות שיטות שונות של חלוקת רווחים בשותפויות (כגון שותפויות של רו"ח, עו"ד וכד') שאינן מבוססות על חלק יחסי קבוע בהון השותפות אלא מבוססות על הסכמות בין השותפים.
השותפות הנה למעשה הסכם חוזי בין השותפים לבין עצמם ובניהם לבין השותפות ובהתאם לעקרון הכללי שבחוק החוזים "חופש ההתקשרות" הם רשאים לחלק בניהם את הרווחים בכל דרך כראות עיניהם.
הוראת החוק המסדירה את היחסים בניהם היא סעיף 30 לפקודת השותפויות הקובע כלהלן: "הזכויות והחובות ההדדיות של השותפים, בין שנקבעו בהסכם ובין שהוגדרו בפקודה זו, ניתנים לשינוי בהסכמת כל השותפים, וההסכמה יכול שתהיה מפורשת או משתמעת מתוך מהלך עסקיה." מכאן, שאם השותפים יבחרו לחלק את הרווחים באופן המשקלל פעילויות שונות, כפי שהשואלת תיארה, פתוחה בפניהם הדרך לעשות זאת ולעגנן את ההסכמות בהסכם.
ההוראה המסדירה את אופן מיסוי השותפויות בפקודת מס הכנסה מצויה בסעיף 63 לפקודה הקובע כי לעניין חלוקת רווחים יראו את רווחי השותפות כרווחיו של כל שותף לפי חלקו. אם נקרא היטב את הסעיף לא נמצא בו שום הוראה המונעת חלוקת רווחים שלא על פי הון יחסי בשותפות. מכאן שאין מניעה שבהסכם השותפות ייקבע מנגנון חלוקה מוסכם אחר, לדוגמה, יחס חלוקה לפי שקלול פעילויות שונות כתיאור השואלת. עם זאת, חשוב שהדברים יעוגנו בהסכם בכתב בין השותפים על מנת ששיטת החלוקה לא תשתנה משנה לשנה באופן שרירותי ומלאכותית.